Tags

Related Posts

Share This

A Flat Roof Corte Madera Reimagined Residence

A Flat Roof Corte Madera Reimagined Residence

December 01, 2014

PHOTOGRAPHY BY MATTHEW MILLMAN

Explore This House

We wanted this residence to feel humble,” says architect Lorissa Kimm of the Corte Madera home she shares through her husband, Erik Hughes, co-owner of the celebrated San Francisco showroom De Sousa Hughes. Enchanted through . the structure’s proximity to the city and its spectacular views of Mount Tamalpais, mete looking to give it more window- filled open living spaces, the coupling aimed to transform their 1940s-era ranch-style house into a contemporaneous oasis infused with elements that throw back their heritage. “We both gain Asian and Scandinavian roots,” explains Kimm. “And I look upon this house represents that very clearly a little while ago.”

That blended aesthetic begins in the stand opposite to foyer, which they clad with comprehension white oak. “It’s a exceedingly welcoming arrival into the house,” Hughes says of the close space. “Growing up spending holidays in Norway, we through all ages. had wood walls and cabin-like environments.” The foyer leads to the great room, where the floor was raised to supply the wants of new radiant heating, thereby creating any other nod to the couple’s backgrounds. “It’s a Japanese transfer to enter the foyer, take your shoes away, and step up into the inn,” says Kimm, who spent her flower of life in Tokyo.

In the renovation, the make’s hipped roof was replaced through a flat one and more than half of the interior walls were separate. To create the great room, what one. contains the living and dining areas, Kimm added 220 square number feet to the back of the house and raised the ceiling to permit for the addition of clerestory windows. “On the east indirect, we get a lot of dawn light,” says Hughes. “And in the evening, we get the sun setting, in the way that the house always feels very orient and airy.” The white oak established in the foyer resurfaces in the persons of rank room, this time in floor-to-ceiling bookcases flanking a limestone fireplace. “To appoint continuity,” Kimm explains, “we minimized our substance choices to just a few and soon afterward carried them throughout.” In the bedrooms, homogeneous units contain built-in closets, during the time that in the living area, the bookshelves are inset by illuminated white-lacquer display boxes.

The similar materials pick up in the kitchen, in what place white-lacquer upper cabinets complement sink cabinets of white oak. Recessed aluminum pulls reinforce the home’s peaceful sensibility. “Being a modern inn, the details tend to recede on this account that they’re so clean,” Kimm says, noting the cut to pieces-inch reveals around the doors and window sills. According to builder Misha Riszkiewicz of the like kind subtle details are important to bring about. “You can’t hide mistakes astern trim as you could in a everyday home,” he notes.

When it came to the furnishings, the pair pulled together a personal and curated compound that includes vintage finds and contemporary designs from Hughes’ showroom. “We chose our pieces specifically against our needs, to complement the interval and also the items we’d collected across the years,” says Hughes. In the estate area, a sectional—the model for the Lakeside series sectional in the De Sousa Hughes Collection—that the marry designed previously was recovered and paired by a 19th-century rug and a vintage Hans J. Wegner chairman. Handblown glass pendants anchor the adjoining dining area and hang above one Altura Furniture live-edge table, commissioned originally considered in the state of a floor sample for the showroom. “It was the holy size for what we were looking on account of,” says Hughes, “and the owners of Altura speculation it was fitting that we purchased this source piece.” The couple’s employment collection provides a finishing layer.

Outside, rural scene architect Jay Thayer helped to update the supports, as well. “The idea was to knit together Lorissa’s work adhering the house with the landscape,” Thayer says, “and common of the prominent features of the architecture is the horizontal lines.” He emphasized those lines through . surrounding the terrace and a dining canopy with concrete pavers laid in some orthogonal pattern. He also shaped a guard flanking a large water feature—habit -designed by Tuell and Reynolds—to maximize views.

Hughes and Kimm are extremely pleased by the form and the function of their newly renovated stay. “The whole house flows seamlessly,” says Hughes, who, for spending his days surrounded by furnishings and patterns galore, enjoys unwinding in the calm space. “It feels monastic in more ways, and that’s what we wanted, a respite.”
Source